HomeBlog | ElpressHygiënesluis voor persoonlijke hygiëne binnen de HACCP

Hygiënesluis voor persoonlijke hygiëne binnen de HACCP

Er zijn verschillende manieren om het HACCP-plan tot een goede uitvoer te brengen. Elpress heeft al ruim 40 jaar ervaring in het ontwikkelen en plaatsen van toepassingen die bijdragen aan de voedselveiligheid. Een hygiënesluis speelt een grote rol in de bewaking van de persoonlijke hygiëne.

Wat is HACCP?

De Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) werden in de jaren 60 ontwikkeld door de NASA om de veiligheid van het voedsel voor astronauten te bewaken. Jaren later werden deze richtlijnen ingevoerd om de standaard in de gehele voedingsmiddelenindustrie te verbeteren. Europa heeft, net als de VS, de HACCP verplicht gesteld. Per tak binnen de voedingsmiddelenbranche gelden delen van de HACCP en ieder bedrijf is verplicht om een hygiënecode op te zetten, waarin de regels, voorwaarden en acties vastgelegd worden. Zaken als procesbeheersing en milieuhygiëne zijn vrijwel altijd van toepassing, maar ook persoonlijke hygiëne speelt een grote rol.

Lees meer: Wat is HACCP?

De werking van en hygiënesluis

Een hygiënesluis kan een standaardoplossing zijn of een model op maat. Met andere woorden; u kunt opstellingen vinden die al gekoppeld zijn en zo een pasklare unit vormen of u kijkt samen met de experts welke opstelling ideaal is voor uw bedrijf. Afhankelijk van uw HACCP-plan en de wensen van het bedrijf wordt een ontwerp gemaakt waarin alle belangrijke stappen op een logische manier worden ingebouwd.

Voordat het personeel de werkvloer betreedt worden zij door een hygiënesluis geleid. Hierin moeten de benodigde reinigende en desinfecterende handelingen worden verricht. Met een juiste uitleg en voorlichting weten uw werknemers wat er van hen verwacht wordt. Vaak is er meer nodig en wordt er gekozen voor een systeem met een poortje, een tourniquet. De sensor in het systeem registreert of een bepaalde handeling in de hygiënesluis is uitgevoerd, als dit zo is dan opent het poortje automatisch.

Bij de plaatsing van een hygiënesluis wordt goed gekeken naar de werknemersstromen. Hoe zit het met looproutes? Kunnen verschillende ploegen tegelijkertijd heen en terug? Welke elementen zijn essentieel voor het waarborgen van het gewenste hygiëne niveau? Elpress kijkt samen met u naar de mogelijkheden en voorschriften en zorgt voor de beste oplossing.

Meer informatie over persoonlijke hygiëne en hygiënesluizen?

Wilt u meer informatie over persoonlijke hygiëne binnen HACCP en hygiënesluizen in het bijzonder? Download dan onze overzichtelijke whitepaper waarin wij u uitleggen welke rol persoonlijke hygiëne speelt binnen HACCP en hoe een hygiënsluis kan bijdragen aan het verbeteren daarvan.

CTA-campagne2-tip.jpg

Meer informatie

Job Junier
Job Junier

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Schrijf uzelf in voor onze nieuwsbrief. Iedere twee maanden ontvangt u interessant nieuws, handige tips en de laatste productontwikkelingen op het gebied van hygiëne in de voedingsmiddelenbranche.

Newsletter

Recente artikelen