Voedselveiligheid en hygiëne in Agro/Horti segment

Voedselveiligheid en hygiëne in Agro/Horti

Nederland loopt voorop in de melkindustrie, in het maken van chips en in de bakkerijwereld. Maar wist je dat Nederland ook een vooraanstaand en vooruitstrevend land is met betrekking tot ontwikkelingen in het agro/horti segment? En dat moeten we zien vast te houden. Onder andere door sterker in te zetten op het verbeteren van de hygiëne om zo de voedselveiligheid te waarborgen.

Voedselproductie brengt meer risico met zich mee
In Nederland, maar ook daarbuiten, is er een opkomende behoefte aan hygiëne ter verbetering van de voedselveiligheid. Dat komt enerzijds doordat er vanuit wet- en regelgeving steeds strengere eisen aan voedsel worden gesteld. Anderzijds komt dat ook door ontwikkelingen binnen de markt. Denk daarbij aan:

  • Toenemende vraag naar lokale voedselproductie
  • Hogere eisen vanuit de retailers (supermarkten)
  • De groei van de wereldbevolking

Deze factoren zijn van invloed op het feit dat de voedselproductie op steeds grotere schaal plaatsvindt, waardoor het steeds meer risico met zich meebrengt. Onveilig voedsel kan vele grotere gevolgen teweeg brengen dan vroeger. Het belang van voedselveilig produceren is daardoor groter dan ooit tevoren.

Voedselveiligheid waarborgen
Voedselproductie vindt op steeds grotere schaal plaats. Zoals gezegd komt dit door schaalvergroting en de groei van de wereldpopulatie, maar ook doordat de vraag naar lokaal voedsel vanuit supermarkten steeds verder toeneemt. Supermarkten streven er tegenwoordig naar om een bepaald percentage van hetgeen dat ze aanbieden lokaal te laten produceren. Daardoor zie je overal enorme kassenbouw projecten plaatsvinden. Doordat de voedselproductie op grote schaal plaatsvindt kan een virus of bacterie dat ziektekiemen met zich meebrengt enorme gevolgen hebben. Om die reden is het zaak om als voedselketen meer verantwoordelijkheid te nemen, zodat de voedselveiligheid te allen tijde geborgd blijft.

 

Voorbeeld van desinfectie in het agro/horti segment (Den Berk)

Het is zaak om onze gewassen zo optimaal mogelijk te beschermen om zo het risico van onveilige voedselproductie zoveel mogelijk te beperken. Supermarkten gaan al heel ver op het gebied van voedselveiligheid. Zij willen hun voedsel vaak enkel inkopen bij partijen die gecertificeerd zijn en voldoen aan alle strenge hygiëne-eisen. Denk daarbij aan HACCP, BRC en IFS certificeringen waarmee agri/horti bedrijven aan kunnen tonen dat ze een systeem toepassen dat de voedselveiligheid waarborgt.

Hygiënesluizen voor betere hygiëne in de kas
Des te hygiënischer een product wordt behandeld, des te hoger de shelf-life en voedselveiligheid. In kassencomplexen zie je daardoor steeds vaker hygiënesluizen staan, zodat medewerkers en bezoekers hun handen kunnen wassen en desinfecteren, zolen kunnen reinigen en dus schoon in- en uit de kassen lopen. Hierdoor wordt het risico op ziektes en bacteriën zoveel mogelijk beperkt. De hygiëne binnen het agro/horti segment wordt daarmee naar een hoger niveau getild. Een hygiënesluis is daarom zeker geen overbodige luxe. Bovendien zijn alle hygiënesluizen van Elpress door HACCP International gecertificeerd, waardoor ze voldoen aan alle strenge eisen op het gebied van voedselveiligheid.

Wilt u meer informatie over hygiënesluizen voor de voedingsmiddelenindustrie en de bijbehorende mogelijkheden? Neemt u dan gerust contact op met Elpress. Wij helpen u graag.

Contact

Wout Spanjers
Team image
Neem contact op met onze experts