Wat is het verschil tussen HACCP en ISO 22000 in de voedingsindustrie?

Verschil HACCP en ISO 22000 in de voedingsindustrie

HACCP betekent Hazard Analysis and Critical Control Point System en is een voedselveiligheidssysteem waarmee wordt voorkomen dat de veiligheid van eten in gevaar komt. ISO 22000 is een internationale standaard volgens ISO normeringen en is in het leven geroepen om de veiligheid van de globale voedselketen te kunnen borgen. In dit blogartikel vertellen we wat het verschil is tussen HACCP en ISO 22000 voor de voedingsmiddelenbranche.

HACCP en ISO 22000

Wanneer je als bedrijf operationeel bent in de voedingsmiddelenindustrie dan ben je vanuit de wetgeving verplicht om te voldoen aan vastgestelde hygiënevoorschriften volgens HACCP-richtlijnen. Als voedingsmiddelenbedrijf dien je systematisch te zoeken naar kritieke punten die van invloed zijn op de veiligheid van eet- en drinkwaren die in het bedrijf behandeld worden. Alle mogelijke risico’s en bijbehorende maatregelen om de risico’s te beheersen dienen beschreven te worden in een HACCP-plan.

ISO 22000 is sinds 2005 de norm voor voedselveiligheid en is gebaseerd op HACCP-richtlijnen volgens Codex Alimentarius en de managementprincipes van ISO 9001. Het is een wereldwijd geaccepteerde standaard welke de basis vormt voor een internationaal geldend ISO-voedselveiligheidscertificaat en welke gericht is op de hele agro-voedselketen. ISO 22000 is namelijk van toepassing op primaire productiebedrijven, op retailers en op toeleverende bedrijven zoals de verpakkings- en reinigingsmiddelenindustrie.

Het verschil tussen HACCP en ISO 22000

Waar HACCP puur gericht is op voedselveiligheid, gaat ISO juist verder. ISO kijkt namelijk ook naar bedrijfsprocessen en -structuren. Een ISO certificering is onafhankelijk, waardoor een organisatie zelf kan bepalen of het deze wil omarmen of niet. Naar verwachting zullen veel bedrijven in de nabije toekomst het HACCP-certificaat om gaan zetten naar een certificaat dat gebaseerd is op ISO 22000. ISO wordt immers sneller geaccepteerd in binnen- en buitenland en ISO is te combineren met andere ISO-normen waardoor optimale efficiëntie behaald kan worden.

Concluderend kan dus gezegd worden dat het behalen van een HACCP-certificaat een verplichting is vanuit de wetgeving om zo de voedselveiligheid voor consumenten te kunnen garanderen. Naleving van de regels wordt gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). ISO 22000 behalen is niet verplicht, maar is wel een wereldwijd geldende standaard waar veel status en betrouwbaarheid aan ontleend kan worden. ISO 22000 is gebaseerd op de HACCP-richtlijnen.

Meer informatie over HACCP en ISO 22000?

Download de whitepaper

Wilt u meer informatie over HACCP, ISO 22000 en de toepassing ervan in de praktijk? Download dan de handige whitepaper ‘Het inrichten van een voedselveilig hygiëneproces’ waarin wij u alles vertellen over deze en andere gerelateerde onderwerpen.

Meer informatie

Wout Spanjers